Verot ja velka näännyttävät Suomea, osa 2

Julkaistu Hämeen Sanomissa ja Etelä-Suomen Sanomissa elokuun lopulla 2020

Pääministeri Sanna Marinin hallitus käyttää koronakriisiä Troijan hevosena täynnä ideologisia hankkeita, jotka tuhoavat julkisen taloutemme lopullisesti. Käsittämätön on myös Keskustan päättäväisyys tuhota itsensä hallituksen apulaisena.

Suomen ja Euroopan kevään koronakriisi oli vasta alkusoittoa. Uusien tartuntojen määrät Amerikoissa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa kasvavat hälyttävästi. Tartunnat lisääntyvät miljoonalla alle 4 päivän välein. 16 miljoonaa saavutettiin 27.7. ja 22 miljoonaa jo 19.8. Tartunnat ovat lähteneet uudelleen nousuun myös Euroopassa.

Vakavat ja pitkäaikaiset vaikutukset maailmantalouteen ja edelleen Suomen vientiin ovat vasta alussa. Koska sama koskee kaikkia muitakin maita, on järjetöntä kuvitella, että Suomi parantaisi kilpailukykyään ja pelastaisi taloutensa paisuttamalla julkista sektoriaan velaksi. Se ei ole elvytystä, vaan pahentaa talouskriisiä, joka alkoi jo ennen koronaa.

Koska kriisi on pääosin vielä edessä, on vastuutonta polttaa lainanottovaraamme punavihreisiin ideologisiin hankkeisiin. Suomen, Euroopan ja maailman taloudet ovat saavuttaneet pisteen, jossa millään määrällä lisävelkaa ei saada enää kasvua aikaiseksi. Puheet, että ottamalla nyt velkaa saataisiin aikaan kasvua, jolla tuo velka maksettaisiin, ovat pahinta ja vastuuttominta pölhöpopulismia.

Kestävyysvajeemme johtuu liian suuren julkisen talouden aiheuttamasta valtavasta verokuormasta. Työnantajan työvoimakustannusten ja työntekijän käteen jäävän palkan erotus, eli ns. verokiila, on aivan liian suuri.

Kestävyysvajetta ei voida korjata lisäämällä julkisia menoja ja työpaikkoja, koska ne vain kasvattavat verokiilaa. Liian suuri verokiila estää tehokkaasti yksityisten työpaikkojen syntymistä.

Suomalaisen yksityisen työn hinta määritellään maailmanmarkkinoilla. Yksityisiä työpaikkoja syntyy vain, jos työ käy kaupaksi. Työpaikkoihin voidaan saada tekijöitä ja kestävyysvaje korjattua vain, jos työstä maksettavissa olevalla palkalla on mahdollista elää ilman tulonsiirtoja. Suomessa on valtavasti työtä, josta maksettavissa olevalla palkalla ei elä, koska verokiila syö käteen jäävän rahan ostovoiman.

Toisaalta tukia leikkaamalla tai millään määrällä palveluita ei voida tunkea ketään työpaikkaan, jota ei ole. Tukisummat pienenevät, kun tarjolla on sellaisia yksityisiä työpaikkoja, joista maksettavissa olevalla palkalla elää paremmin kuin tuilla.

Julkista taloutta ja verokiilaa onkin pienennettävä ensin muualta yksityisten työpaikkojen mahdollistamiseksi. Kyse ei ole ainoastaan julkishallinnon tehostamisesta, vaan kokonaistyömäärän radikaalista leikkaamisesta automaatiolla ja lopettamalla turha ideologinen sääntely.

Kaikki SDP:n syksyn budjettiriiheen listaamat painopisteet (Demokraatti 19.8.) ovat vaikutuksiltaan verokiilaa kasvattavia. Mahdolliset vähäiset positiiviset vaikutukset syödään ilmaston nimissä tehdyillä ihmisten hyvinvoinnin ja ostovoiman leikkauksilla.

Olemme umpikujassa, koska Suomen pelastamiseen tarvittavat politiikkatoimet ovat täysin Marinin hallitusohjelman ja hallituksen ideologian vastaisia. Hallitus ei huolehdi nyt talouden tasapainosta, vaan ottaa velkaa kaikkeen mahdolliseen koronan varjolla.

Jos talouden tasapainosta ei huolehdita nyt, myöhemmin se ei ole enää mahdollista.

Aihe(et): Kannanotot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *