Pelastetaan Suomi energiaköyhyydeltä

Julkaistu Itä-Hämeen kolumnina 26.12 ja Aamupostin mielipiteenä 29.12.2022.

Ajatuksemme ovat erityisesti näin joulun aikaan sodan karmeuksien keskellä elävien ukrainalaisten luona. Meillä Suomessa on onneksi rauha, jota ilman ei voi olla turvallista ja hyvää elämää. Kotimaamme huolet kasvavat kuitenkin jatkuvasti ja yhä useamman suomalaisen arki on järkkynyt. Joulua ja uutta vuotta varjostaa huoli rahan ja energian riittävyydestä. Kelan tutkijat arvioivat jo syksyllä, että noin 62 000 uutta kotitaloutta, joista 16 000 lapsiperheitä, on joutunut köyhyyteen. Siitä tilanne on vain huonontunut.

Sen lisäksi, että riittävätkö rahat ruokaan ja energiaan, saamme tänä talvena jännittää, pysyvätkö sähköt ylipäätään päällä. Meitä patistetaan siirtämään sähkön kulutusta yön tunteihin, ei vain rahan säästämiseksi, vaan että sähköä riittäisi päivällä kaikille.

Samaan aikaan kuulemme ilmastotavoitteista ja vihreän siirtymän suunnitelmista, jotka kaikki vaativat valtavasti lisää sähköenergiaa, ja mikä tärkeämpää, sähkötehoa.

Öljylämmittäjien pitäisi siirtyä lämpöpumppuihin. Teollisuuden pitäisi sähköistää prosessejaan -pelkästään SSAB:n fossiilivapaa teräs vaatisi uutta sähköä Olkiluoto 3:n verran. Helsingin energiayhtiö aikoo sulkea hiilivoimalansa, samalla katoaa 400 MW sähköntuotantoa. Yön halvempia tunteja odotellessa voimme lukea Sitran suunnitelmista kasvattaa sähkön kulutusta 50 % vuoteen 2050 mennessä.

Sitran suunnitelma vaatisi luokkaa 10 000 tuulivoimalaa. Määrä riittäisi täyttämään Varsinais-Suomen maakunnan tuulimyllyillä, jotka tyynellä eivät edelleenkään tuottaisi mitään.

Eräs tuhoisimmista EU:n ja Suomen hallituksen sekä kokoomuksen pakkomielteistä on sähköistää autoliikenne. Emme saisi laittaa 6 kilowatin sähkökiuasta päälle, mutta sähköautoilijat voivat koska vain tökätä töpselinsä 22, 100 tai jopa 200 kilowatin latauspisteeseen. Vuonna 2030 Suomessa pitäisi olla 700 000 sähköautoa. Niitä lataillessa palavat valtakunnan proput.

Vuonna 2030 liikenteessä on vielä ainakin 3 miljoonaa erilaista polttomoottorikäyttöistä autoa, traktoria ja työkonetta, joita ilman Suomi ei pyöri. Uusien polttomoottoriautojen myynti aiotaan kuitenkin kieltää vuonna 2035. Sen sijaan, että keskityttäisiin päästöttömien korvaavien ja synteettisten polttonesteiden kehittämiseen, halutaan nostaa polttoaineiden hintoja, kunnes mikään ei liiku.

Opposition kansanedustajana joudun päivittäin miettimään, elävätkö hallituspuolueet, kokoomus, ja monet julkisrahoitteiset organisaatiot jossakin rinnakkaisessa ulottuvuudessa, jossa pätevät eri fysiikan ja talouden lait, ja kansan hätähuudot kaikuvat kuuroille korville?

Suomalaisia odottaa punavihreän polun päässä karmea energiaköyhyys, ankara tehon säännöstely ja jatkuvat sähkökatkot. Pahinta on, että se on sekä tarpeetonta että hyödytöntä. Tästä painajaisesta on herättävä viimeistään kevään eduskuntavaaleissa, ja laadittava hätäohjelma energiaomavaraisuuden turvaamiseksi.

Pelastetaan Suomi energiaköyhyydeltä!

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *