Miksi totuutta on niin vaikea myöntää?

Julkaistu Kaupunkiuutisissa 27.5.2020

On erittäin vakava asia, että kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat Myllykangas ja Rautio ymmärtävät ja tulkitsevat väärin tekstiä ja numeroita (KU 20.5). Hämeenlinnan talouden alamäki jyrkkenee edelleen, jos tosiasiat kielletään. Perussuomalaiset ovat varoittaneet tästä ainakin vuodesta 2013, kuuroille korville.   

Puheenjohtajat väittävät, että kaupunki on tehnyt oikeaan osuneita toimenpiteitä talouden parantamiseksi. Numerot kertovat kuitenkin aivan muuta. Kaupunki on sen sijaan itse heikentänyt talouttaan. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat enemmistöllään ajaneet Hämeenlinnan tähän tilaan, jossa nyt ollaan.

Kaupunki on vuosina 2010-2019 koonnut vuoden 2009 tasoon verrattuna lisää rahaa vähintäänkin 972 miljoonaa euroa. Siis verottanut, veloittanut, saanut ja lainannut lisää liki 1 miljardin euron verran. Tästä 639 miljoonaa on otettu kuntalaisten taskuista.

Parjattuja valtionosuuksiakin on saatu 107 M€ lisää. Rahat olisivat hyvin riittäneet koko kaupungin peruspalveluihin ja välttämättömiin investointeihin. Hämeenlinnalla on ollut kaikki edellytykset loistaa hyvillä peruspalveluilla.  

Sen sijaan kaupunki on tuhlannut rahaa kalliisiin hömppäinvestointeihin, joista ei nyt päästä eroon. Ne ovat heikentäneet taloutta kasvattamalla velkaa, käyttökustannuksia ja lainanhoitokuluja. Peruspalvelut ja infra ovat lahonneet käsiin, pahoinvointi ja kustannukset kasvaneet. Ne, joilla on varaa valita uhkaavat muuttaa parempien palvelujen ja pienempien veroprosenttien äärelle. Väestö köyhtyy.

Hämeenlinnan pitäisi kaivaa jostakin lisää 150 M€ vuoteen 2025 mennessä. Kuntalaiset on jo kupattu kuiviin. Silti nykyjohto edelleen ajaa veronkorotuksia ja peruspalveluiden heikentämistä. Asukkaiden arkea aiotaan taas kurjistaa.

Vaihtoehtoja kuitenkin on. Olemme ehdottaneet niitä lukuisissa muutosesityksissämme vuosien varrella. Muista kuin välttämättömistä peruspalveluista on tingittävä. Peruspalveluverkkoa ei saa heikentää. Palveluostot ovat yli 65 % toimintakatteesta, joten siellä riittää säästettävää. Tuottavuutta voidaan parantaa myös esim. hallintoa ja johtoa keventämällä ja työtä paremmin organisoimalla. Kalliiksi käyneistä kaupungin yhtiöistä, jotka eivät tuo kaupungille lisäarvoa, on päästävä eroon. Työpanoksia on kohdistettava enemmän asukkaita auttavaan ja hyvinvointia tukevaan sekä ennaltaehkäisevään konkreettiseen työhön.

Tulevaisuutta tuhoavia leikkauksia ja veronkorotuksia ei tule tehdä.

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *