Kaupungilla ei ole varaa kaikkiin kivoihin investointeihin

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 13.8.2018 hyväksyä salassa pidettävät Verkatehtaan liiketoimintasuunnitelman ja -strategian. Tein pykälän kohdalla muutosesityksen:

”Päätösehdotus muutetaan seuraavaksi: ”Kaupunginhallitus käsittelee Verkatehdas Oy:n liiketoimintasuunnitelman ja -strategian vasta sen jälkeen, kun Paviljonki-investoinnin vaikutukset kaupungin talouteen sekä investoinnin edellyttämät muut investoinnit esim. kaupunki-infraan on selvitetty”.

Perustelin muutosesityksen seuraavasti:
Strategian ja liiketoimintasuunnitelman hyväksyminen merkitsee käytännössä myös sitä, että kaupunginhallitus antaa omistamalleen Verkatehdas Oy:lle luvan Paviljongin rakentamiselle ja rakennusinvestoinnin edellyttämälle merkittävälle lainanotolle. Kaikki päätökseen liittyvät asiakirjat ja tiedot on toistaiseksi salattu julkisuudelta, mutta Verkatehdas Oy:n Paviljonki-investoinnin hinta-arvioksi annettiin kuitenkin muutama vuosi sitten noin 7M€ (Yle uutiset 18.1.2016). Arvio ei sisältänyt kaikkia kustannuksia, joten onkin selvää, että investoinnin kokonaiskustannukset tulevat tästä huomattavasti kasvamaan.

Yhtiö tulee tarvitsemaan lainanhoitoa varten kaupungin sille myöntämään vuosittaiseen avustukseen huomattavan korotuksen. Lainamäärä tulee olemaan niin suuri, että sen takaisinmaksu tullee jatkumaan koko 2020-luvun. Paviljonki-investoinnin vaikutusten kaupungin talouteen voidaankin arvioida olevan merkittäviä, vaikka niistä ei kaupunginhallitukselle esitettykään minkäänlaista arviota. Verkatehdas Oy saa tänä vuonna kaupungilta avustusta 750 000€. Mikäli laina halutaan maksaa pois esim. kymmenessä vuodessa, voi vuosittainen lisäavustustarve olla jopa 500 000€.

Paviljonki-investointi lasketaan kaupungin ”elinvoimainvestointeihin”, joiden päätarkoituksena on ollut lisätä kaupungin vetovoimaa ja asukkaiden määrää sekä kohentaa kaupungin taloutta. Näitä tavoitteita ei ole saavutettu vaan vaikutukset kaupungin vetovoimaan ja talouteen ovat yleisesti ottaen olleet heikkoja. Kaupungin taloustilanne on vakava, asukasluku laskee ja korjausvelka kasvaa. Palveluverkkopäätöksen yhteydessä todetut välttämättömät investoinnit, jotka tosiasiallisesti lisäävät kaupungin vetovoimaa ja ovat asukkaiden ja talouden kannalta positiivisia, onkin asetettava kaikkien muiden investointien edelle. Paviljonki-investointi tulee kuitenkin nostamaan kaupungin menoja vuosikausiksi, mikä lisää vastaavasti painetta nostaa kaupungin veroprosenttia ja karsia peruspalveluista sekä hidastaa koulu- ja päiväkoti-investointien toteuttamista.

Kaupungin palveluverkkopäätöksen myötä tarkentuneiden välttämättömien koulu- ja päiväkoti-investointien rivakka toteuttaminen on asetettava kaikkien muiden investointien edelle. Kaupungin ja veronmaksajien edun kannalta on välttämätöntä, että kaupunki keskittyy korjausvelan vähentämiseen, turvallisen ja hyvän arjen kehittämiseen ja talouden tasapainottamiseen. Kaupungin tulee myös tavoitella asukasluvun pitämistä nykyisellään ja pidättäytyä asukkaisiin kohdistuvien kustannusten, kuten verojen ja palvelumaksujen korotuksista.

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *