Suomi-vauvoja ja järkitaloutta

Kolumni julkaistu Itä-Hämeessä 7.7.2020

Syntyvyys on laskenut Suomessa jo kymmenisen vuotta. Syitä tähän on useita, mutta selvää on, että taloudellinen epävarmuus ja turvattomuus laskevat syntyvyyttä edelleen. Koronan vaikutukset syntyvyyteen näyttävät olevan maailmalla negatiivisia, mutta totuus nähdään aikaisintaan loppuvuodesta. 

Talouden vaikutus vauvamääriin nousi selkeästi esiin myös Pohjoismaiden tila 2020 -raportissa. Vertailuraportista käy ilmi, että perheiden tulotaso ja vauvojen lukumäärä kulkevat käsikädessä. Muissa Pohjoismaissa meni jo ennen koronaa molempien osalta paremmin kuin Suomessa. Suomalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ja syntyvyys ovat nimittäin laskeneet enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen syntyvyys on selvästi Pohjoismaiden heikoin ja kuntien talous surkein. Samaisessa raportissa mainitaan myös Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, jotka ovat myrkkyä paitsi kansantaloudelle myös lapsihaaveille.

Hallituksen ilmastopolitiikka näivettää pahenevan talouskriisin keskellä ostovoimaa ja ajaa suomalaisia energiaköyhyysloukkuun. Mitä kalliimmaksi ja vaikeammaksi perheiden arki tulee, sitä vaikeampaa vauvahaaveita on toteuttaa. Asuminen, liikkuminen ja syöminen kallistuvat ja suomalaisia verotetaan ja veloitetaan kuoliaaksi kunta-, maakunta, valtakunnan- ja EU-tasollakin. Hallitus mm. vaatii, että 130 000 asunnon öljylämmitys on lopetettava kokonaan 2030-luvun alkuvuosiin mennessä ja Suomi on sähköistettävä kiireesti. Hallitus on sivuuttanut sen tosiasian, että harvalla, jo valmiiksi velkaantuneella suomalaisella on varaa korvata toimiva lämmitysjärjestelmä uudella 20 000-30 000 euroa maksavalla järjestelmällä. Sen päälle pitäisi sitten vielä ostaa kymmeniä tuhansia euroja maksava sähköauto korvaamaan hyvin toimiva bensa-auto.

Hallitus pitää jääräpäisesti kiinni ilmastotavoitteista, oppivelvollisuusiän pidentämisestä, sukupuolineutraalista sosiaaliturvatunnusuudistuksesta, julkisen sektorin paisuttamisesta ja EU-tukipaketista. Se rahoittaa menonsa kasvattamalla velkaa ja nostamalla veroja. Hallitus ei ole ymmärtänyt, että Suomen talous on saavuttanut sen pisteen, jossa millään lisävelalla ei saada enää kasvua aikaiseksi. Se on unohtanut, että julkisen sektorin paisuttaminen ei ole elvytystä vaan pahentaa talouskriisiä, joka alkoi paljon ennen koronaa. Se ei ole vieläkään saanut aikaiseksi edes suunnitelmaa siitä, miten uusia yksityisen sektorin työpaikkoja saataisiin aikaiseksi ja julkisen sektorin turhia kuluja leikattaisiin tai tuottavuutta parannettaisiin.

Hallituksen toimet eivät mitenkään houkuttele hankkimaan lisää Suomi-vauvoja. Ne ovat monelta osin ideologisia ja vastuuttomia ja taloudenpito holtitonta. Suomalaisten kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mihin kaikkiin hinnankorotuksiin, pakkotoimiin ja vapauksien riistoihin ja rajaamisiin hallitus vielä ryhtyy ilmastojohtajuutta tavoitellessaan.

Jos me todella haluamme lisää Suomi-vauvoja ja hyvinvoivia perheitä, on maamme talous saatava tasapainoon, elinkustannusten nousu estettävä ja lapsiperhepalveluiden saatavuus turvattava. Asiat on pistettävä tärkeysjärjestykseen ja ihanaa Suomea vaalittava niin, että Suomi olisi tulevaisuudessakin yksi parhaista maista synnyttää, hoitaa, kasvattaa ja kouluttaa lapsia. Meidän kaikkien kannattaa myös tarkastella omaa suhtautumistaan lapsiin ja lapsiperheisiin. Lapset eivät ole taakka, ongelma tai naapurin painajainen vaan valtava ilonlähde ja voimavara.

Tehdään kaikki parhaamme sen eteen, että ympäri Suomea voi elää ihan tavallista, hyvää arkea ja synnyttää lisää Suomi-vauvoja!

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *