Tämä omenapiirakka on todellinen kulinaarinen mestariteos.
Marenkipohjaa varten:
- Tarvitset: 175 g pehmeää voita.
- 150 g sokeria
- 16 g vaniljasokeria (8 g:n paketti).
- 4 munaa (koko M)
- 160 g kevyitä spelttijauhoja (tyyppi 630)
- 10 g leivinjauhetta
- 40 ml maitoa
- 90 g mantelihiutaleita
- Täytettä varten:
- Ota 700 g happamia omenoita.
- 500 ml omenamehua
- 2 lusikallista sokeria
- NaN teelusikallinen jauhettua kanelia.
- 24 g kirkasta kakkukuorrutetta
- 1 lusikallinen sokeria
- 400 g kermaa
- 16 g kerman sakeuttamisainetta (8 g:n pakkaus)
- 8 g vaniljasokeria
valmistelu
- Esilämmitä uuni 170 °C:een (alempi/korkeampi lämpötila).
- Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm:n muoto leivinpaperilla. Pyyhi reunat tarvittaessa pois.
- Erottele munat toisistaan. Vatkaa voi, 75 g sokeria ja vaniljasokeri kevyeksi ja kermaiseksi. Sekoita keltuaiset vähitellen joukkoon. Lisää maito. Sekoita jauhot leivinjauheen kanssa ja sekoita taikinaan.
- Kaada puolet taikinasta muottiin ja litistä. Aseta loput taikinasta sivuun ja peitä se kannella.
- Vatkaa munanvalkuaiset jäykiksi huipuiksi ja juuri ennen kuin ne paksuuntuvat, ripottele joukkoon loput sokerista (75 g) ja vatkaa jäykiksi huipuiksi.
- Aseta puolet valkuaisista muotin pohjalle ja ripottele päälle puolet mantelihiutaleista. Peitä kansi ja laita loput valkuaiset sivuun.
- Paista uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja irrota varovasti muotista.
- Kun muotti on jäähtynyt riittävästi, kaada loput taikinasta muottiin edellä esitetyn menettelyn mukaisesti (esim. taikina 1) ja paista.
- Jaa yksi pohja välittömästi 12 osaan. Anna pohjan jäähtyä.
- Kuori sillä välin omenat ja poista ydin. Leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita omenat kattilaan ja kaada omenamehu niiden päälle. Keitä, kunnes ne ovat pehmeitä, noin 5 minuuttia.
- Hiero omenat siivilän läpi ja kerää neste pois. Sekoita neste leivinjauheen ja 1 rkl sokerin kanssa tasaiseksi ja kiehauta.
- Asettele omenat kiinteälle alustalle. Jätä jääkaappiin noin 1 tunniksi.
- Vatkaa kerma vaniljasokerin ja kerman kanssa paksuksi ja levitä omenaseoksen päälle. Aseta valmiiksi leikatut pohjan palat kakun päälle ja laita jääkaappiin vähintään 1 tunniksi.
- Ripottele halutessasi päälle tomusokeria ennen tarjoilua.