Valtuustoaloite perhepoliittisen ohjelman laatimisesta

Jätetty kaupunginvaltuustossa 28.1.2019

Syntyvyyden lasku on ollut Suomessa jo vuosia huolestuttavan alhainen. Kanta-Hämeen ja myös Hämeenlinnan vauvavaje on hälyttävä, sillä syntyneiden vauvojen lukumäärä on jatkanut laskuaan jo vuosia. Syntyvyyden laskuun löytyy lukuisia syitä kuten taloudellinen tilanne, vaikeus yhdistää työ- ja perhe-elämää, pätkätyöt sekä tukiverkostojen puuttuminen. Myös pelko ja epävarmuus lasten tulevaisuudesta huolestuttavat perheestä haaveilevia. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten lapsiperheisiin ja lapsiin yhteiskunnassamme suhtaudutaan ja miten perhemyönteisyys näkyy päätöksenteossa.

Todellinen perheystävällisyys on suuri vetovoimatekijä. Kanta-Hämeestä onkin rakennettava Suomen perheystävällisin ja turvallisin maakunta, joka houkuttelee nykyistä paremmin sanoin ja teoin perheiden tänne asettumista. Meidän on houkuteltava lapsiperheitä erityisesti luomalla työpaikkoja ja kehittämällä asumista sekä perhepalveluja. Kanta-Hämeen yhteisen perhepolitiikan on ennakoitava tulevia työvoimatarpeita ja tuettava erityisesti yritysten osaamis- ja rekrytointitarpeita. Kanta-Hämeen tulee myös olla se maakunta, jonka kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa on tarjolla terveelliset ja turvalliset tilat.  Jotta tavoite perheystävällisimmästä maakunnasta saavutetaan, on Kanta-Hämeen poikettava muista maakunnista ja laadittava yhteinen perhepoliittinen ohjelma. Työpaikat, palvelut ja perhepositiivisuus on nostettava kärkeen.

Maakunnallisen ohjelman pohja lähtee kunnista. Kanta-Hämeen kuntia on kannustettava laatimaan omat perhepoliittiset ohjelmansa niin, että kaikki puolueet osallistuvat niiden rakentamiseen. Maakunnan yhteinen ohjelma tulee laatia rakentavassa, ylikunnallisessa yhteistyössä. Yritykset ja kolmas sektori on myös sitoutettava ohjelmaan konkreettisin toimin.

Hämeenlinnan tulee Suomen ensimmäisenä Unicefin lapsiystävällisenä kuntana olla maakunnallisen perhepolitiikan edelläkävijä ja kokoava voima.Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki laatii oman perhepoliittisen ohjelmansa. Ohjelman valmistelu on aloitettava välittömästi ja sen tulee olla valmis syksyllä 2019 niin, että se voidaan huomioida vuoden 2020 budjetissa. Maakunnallisen ohjelman laatiminen tulee viedä maakunnan päätöksentekoon vuoden 2019 loppuun mennessä yhteistyössä muiden kuntien kanssa.

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *