Tarvitsemme ajattelevia poliitikkoja, jotka ajavat kansalaisten etua ja oppivat virheistä

Julkaistu Hämeen Sanomissa 15.3.201

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak totesi, että tarvitsemme poliitikkoja, jotka oppivat virheistä ja jatkavat ponnisteluja niistä huolimatta (HS 11.3.2019). Ajoitus on kuitenkin tässäkin avainasemassa. Kun huomaa junan ajavan kohti seinää, on jarrutettava ajoissa ja vaihdettava raidetta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) painoi jarrua vasta junan ollessa jo romuna. Onkin noloa väittää, että Keskusta kantaa nyt miehekkäästi vastuuta, vaikka suuri SOTE-romu on ollut kaiken kansan nähtävissä jo pitkään. 

Kaikki tekevät virheitä, mutta vain pieni osa myöntää ne ollenkaan, saati ajoissa. Virheiden myöntäminen ajoissa kuitenkin mahdollistaa niistä oppimisen ja uuden alun kansalaisten eduksi. Tarvitsemme omilla aivoillaan kriittisesti ajattelevia poliitikkoja, jotka kuuntelevat kansalaisia, perehtyvät tutkimustietoon ja huomioivat asiantuntijoiden näkemykset riittävän varhain. Sutena tai lehmänkauppana syntyneitä esityksiä eivät mitkään asiantuntijalausunnot pelasta.

Seuraavakin hallitus löytää edestään SOTE-uudistuksen tarpeen, jolloin tulee palata sen alkuperäisiin tavoitteisiin. Hyvinvointia, terveyttä ja palvelujen yhdenvertaisuutta on parannettava ja kustannuksia hillittävä. Tähän päästään parhaiten pitämällä usein tarvittavat matalan kynnyksen palvelut lähellä kansalaisia. Kallista erikoistason hoitoa voidaan keskittää. Uuden mallin on joka tapauksessa lähdettävä kansalaisten kokeman palvelun ja sen vaikuttavuuden, eikä hallinnon näkökulmasta. Eduskuntaan tarvitaan päätöksentekijöitä, jotka todella ajavat kansalaisten etua ja saavat yhdessä aikaiseksi suomalaisille parhaan SOTEn.

Lulu Ranne (PS),

eduskuntavaaliehdokas

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *