Tarvitaan ratkaisuja, ei höttöä

Julkaistu Forssan Lehdessä ja Hämeen Sanomissa vk 3/2022

Tarvitaan ratkaisuja, ei höttöä -Perusterveydenhuolto uhkaa keskittyä erikoissairaanhoidon kylkeen

Puolueiden erojen hahmottaminen on aluevaalikampanjoiden perusteella vaikeaa. Ylätasolla kaikki puhuvat lähipalveluiden turvaamisesta sekä painopisteen siirtämisestä erikoissairaanhoidosta ennaltaehkäiseviin ja perusterveydenhuollon palveluihin.

Erot kuitenkin selviävät, kun tarkastelee sitä, miten nykytilaan on jouduttu, mihin sote-uudistus on mainospuheista huolimatta johtamassa ja mitä eri puolueet asialle todellisuudessa olisivat tekemässä.

Virkajohto ja valtapuolueiden ykkösehdokkaat ovat olleet kuntien avainpaikoilla näivettämässä ennaltaehkäisyä ja perusterveydenhuoltoa. Sairaanhoitopiirien hallinnossa nämä samat päättäjät eivät ole kyenneet suitsimaan erikoissairaanhoidon kustannuslaukkaa. Koska kummankin osa-alueen rahat tulivat kuntien budjeteista ja kumpaakin ohjasivat paikallispoliitikot, ei ennaltaehkäisyn ja perusterveydenhuollon painottamiselle ole tähänkään asti ollut järjestelmästä johtuvia esteitä. Valtapuolueet eivät kuitenkaan ole siinä onnistuneet.

Erikoissairaanhoito on lukinnut kustannuskehityksensä vuosikymmeniksi rakentamalla miljardien edestä uusia sairaalatiloja. Sairaalarakentamisen on väitetty rahoittavan itsensä toiminnallisilla säästöillä, mutta johto ei ole kyennyt osoittamaan mistä säästöt syntyvät. Vähenevätkö episodit, entä henkilötyövuodet? Paljonko lääke- ja tarvikemenot laskevat? Paljonko vähenevät ostot muista sairaaloista? Erikoissairaanhoidon suunnitelmiin ei kuulu luovuttaa rahaa peruspalveluihin.

Jo toteutunut kehitys ja sote-uudistus uhkaavat keskittää perusterveydenhuollon erikoissairaanhoidon kylkeen, kauemmaksi asukkaista. Tämä on käynnissä Kanta-Hämeessäkin Assi-sairaalan myötä. Erikoissairaanhoidon kiinteistöt siirtyvät hyvinvointialueiden omistukseen, kun taas perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tiloja vuokrataan mahdollisesti vain kolmeksi vuodeksi. Keskittymisuhka on päivänselvä.

Nykyisten valtapuolueiden vaalipuheet ovat puhdasta mielikuvahöttöä. Ne eivät sisällä tosiasiallisia ratkaisuja sille, miten puhutut painopisteen siirrot ennaltaehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon toteutetaan. Pääasia että saadaan luottamuspaikkoja ja ”demokratiarahaa” poliittiseen puuhailuun. Virkajohto sitten kyllä hoitaa ajattelun. Se sama virkajohto, jolla ei ole vuosikymmeniin ollut todellista kannustinta saada kehitystä hallintaan.

Valtapuolueet eivät ole itse asiassa johtaneetkaan mitään, vaan antaneet asioiden tapahtua. Muutosta tähän ei ole näkyvissä ja vaarana on, että hallintosäännöissä valta valuu entistä enemmän virkakoneistoille.

Toiminnan on muututtava.  Se ei muutu elleivät poliitikot sitä vaadi ja myös johda. Perussuomalaisten mielestä on elintärkeää saada alueille muutoksen johtamiseen kykenevät hallitukset. Niille on saatava työnyrkeiksi toiminnan- ja prosessinohjauksen ammattilaisista koostuvat johtoryhmät, jotka pystyvät viemään toiminnalliset muutokset läpi jähmeistä sote-organisaatioista. Tämä vaatii poliitikoilta aivan uutta otetta johtamiseen.

Perussuomalaiset eivät halua aluevaltuustoihin saadakseen helppoa rahaa toimintaansa.
Me haluamme aluevaltuustoihin, koska toiminnan muuttaminen vaatii selkärankaa ja asioiden pistämistä tärkeysjärjestykseen. Vanha valta on näissä näyttönsä jo antanut.

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *