Talouspuheeni kaupunginvaltuustossa 6.9.2021

Hyvä puheenjohtaja, hyvät kollegat,

vain vuosi sitten, tämän vuoden talousarviota laadittaessa, ennakoitiin Hämeenlinnan taseeseen vuoden 2020 lopussa kertyvän alijäämää yli 12,7 miljoonaa euroa.

Kuntien hetkelliseksi onneksi Marinin hallitus kylvi syksyllä 2020 kuntiin yli miljardin ylimääräistä velkarahaa.

Koronarahojen turvin Hämeenlinnankin kertynyt alijäämä tuli katetuksi.

Valitettavasti mitään muutosta kaupungin talouden kehityssuuntaan ei koronarahoilla, tai suutariksi jääneellä tasapainottamisohjelmalla kuitenkaan saatu aikaiseksi.

Käsillä olevan tammi-heinäkuun ennusteen mukaan talous on koronan vaikutuksesta puhdistettunakin painumassa 11,8 miljoonaa alijäämäiseksi. Se on 8,5 miljoonaa jo valmiiksi alijäämäistä budjettia heikommaksi.

Vaikka yleensä koko vuoden tulos on ollut syksyn ennustetta parempi, niin ennuste on jatkoa kaupungin krooniselle kyvyttömyydelle tasapainottaa taloutensa.

Taloussuunnitelman kaikki tulevatkin vuodet ovat valmiiksi punaisella, ja taseeseen pesiytyy taas vuosittain kasvava alijäämä.

Tällä menolla sote irtoaa Hämeenlinnan taloudesta housujen ollessa nilkoissa. Jos kaupungin talous on 5 – 15  M€ per vuosi alijäämäinen ennen soten irtoamista, se on sitä irtoamisen jälkeenkin. Muutosrajoitin ja siirtymätasaus varmistavat sen. Erotuksena nykyhetkeen on, että talouden koko on 39 % aikaisemmasta, mutta velat ovat entiset. Herätys tulee olemaan karmea.

Soten irrotessa kaupungin veroprosentti putoaa nykyluvuin 21,00 prosentista  8,61 prosenttiin, ja valtionosuudet putoavat 1.268 eurosta per asukas 62 euroon per asukas. Valtionosuussimulaattorin tämänhetkisten lukujen valossa pelkästään sote aiheuttaa Hämeenlinnan kuntaveroon 0,3 prosenttiyksikön korotuspaineen vuoteen 2027 mennessä. Kuulostaa vähältä, mutta on todella paljon alle 9 prosentin kuntaveron päälle.

5 – 15 miljoonan vuosittaisen alijäämän kurominen veroilla on sula mahdottomuus.

Aiemmin mainittu tasapainottamisohjelma jäi suutariksi, koska kaupungin silloinen johto ja toimialat kategorisesti kieltäytyivät yhtäältä perkaamasta jättimäisiksi paisuneita ostojaan ja toisaalta purkamasta niillä ostoilla jo korvattua omaa kapasiteettia esimerkiksi infrassa.

Ja nyt ei puhuta sotekustannuksista, vaan siitä mikä jää kaupungin käteen soten irrotessa.

Vuosi toisensa jälkeen meille valtuutetuille myydään ajatusta, että väestönkasvulla talous saadaan kuntoon, ja siksi esille marssitetaan toinen toistaan epätoivoisempia kasvu- ja vetovoima-investointeja.

Ne eivät ole auttaneet mitään, mutta velkaannuttaneet kaupungin.

Kertaan nyt, miksi väestönkasvu ei ole nykyisellä kustannusrakenteella vastaus kaupungin ongelmiin.

Kaupungin vuosikate on viimeiset 10+ vuotta heilunut voimakkaasti vuodesta toiseen pääasiassa erinäisten kertaerien vuoksi.

Heikoimmillaan vuosikate oli 2011 vain 69 €/asukas.

Paras omin voimin saavutettu vuosikate oli vuonna 2017 346 €/asukas.

Trendinä vuosikate on vuoden 2009 jälkeen kasvanut vain muutaman kympin per asukas. Tämä johtuu siitä, että väestömuutoksista huolimatta taloudellinen huoltosuhde heikkenee trendinomaisesti.

Kaupunki laittaa aina kaiken menemään, mitä tulee.

Jokainen ymmärtää, että jos vuosikatteen trendi per asukas kasvaa vuosikymmenessä muutaman kympin, niin mikään väestönkasvu ei riitä tasapainottamaan taloutta.

Tasapainoinen talous edellyttäisi vuosikatteen kattavan nettoinvestoinnit, ja tämä edellyttäisi karkeasti vuosikatteen kaksinkertaistamista, eli vuosittaista noin 12 miljoonan euron ylijäämää.

Tämän vuoden toimintamenot tulevat olemaan lähes 543 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi 10 miljoonan vuosikatteen parannus on täysin saavuttamaton väestönkasvulla, mutta edellyttäisi vain 1,8 % säästöjä toimintamenoista. Tällainen on vielä täysin mahdollista ilman hirveitä leikkauksia palveluiden laadusta ja määrästä. Asukkaiden arjesta.

Kaupunkiorganisaation trimmaus, jota Perussuomalaiset ovat vaatineet jo vuosia mm ostoja perkaamalla, on aloitettava yhteistyössä ja välittömästi, koska vuonna 2023 säästäminen tulee 2,5 kertaa vaikeammaksi.

Aihe(et): Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *