Suomi-vauvoja ja kohtuullisia elinkunstnnuksia -Puheeni hallitusohjelmasta 12.6.2019

Arvoisa puhemies,

ryhmämme edustajat ovat eilen tuoneet kiitettävästi esiin hallitusohjelman uskomattomuuksia. Hallituspuolueiden edustajat taas ovat pitäneet useita varsin hämmentäviä puheita.

Itse aloitan alusta eli vauvoista.

Syntyvyys on jatkanut Suomessa laskuaan pian kymmenen vuotta. Vauvoja syntyi tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2010 60 980. Tänä vuonna vauvojen määrä voi romahtaa jopa 45 000.

Vauvattomuus on kaikkien länsimaiden yhteinen haaste. Vauvaperheet taas ovat maamme tulevaisuuden kannalta merkittävä tekijä. – Voimavara, joiden hyvinvoinnista on pidettävä hyvää huolta.

Hallitus onkin ymmärtänyt vauvattomuuden haasteen ja ottanut tavoitteekseen edistää maamme lapsi- ja perheystävällisyyttä. – Hallitus haluaa mm. tukea ihmisiä kohti toivomaansa vauvamäärää, vahvistaa lapsiperheiden hyvinvointia sekä vähentää lapsiperheköyhyyttä.

____________________________________

Hallituksen lapsiperheitä koskevat tavoitteet ovat hyviä. Ohjelma on kuitenkin valitettavasti myös lapsiperheitä koskevien tavoitteiden osalta paikoin erittäin kaukana todellisuudesta ja talousrealismista. Ohjelman laatijat ovat ilmeisesti vieraantuneet tavallisten lapsiperheiden arjesta.

Tavoitteet lapsiperheköyhyyden vähentämisestä ja Suomi-vauvojen lisääntymisestä näyttäytyvät kummallisessa valossa, kun lukee hallitusohjelman ilmastojohtajuustavoitteita. Hallitus tekee selväksi, että perheen elättäminen tulee entistä kaliimmaksi ja lasten hankkiminen on ilmastonvastainen teko. Hallitusohjelman viesti on, että Suomalaiset perheet ovat kuluttavia, ympäristöä tuhoavia yksiköitä, joita ei pidä perustaa.

______________________________

Jos Suomi-vauvoja todella halutaan lisää ja lapsiperheköyhyyttä vähentää, on selvää, että me emme saa vaikeuttaa lapsiperheiden toimeentuloa ja elämistä. Hallituksen ilmastojohtajuustavoite kuitenkin lisää lapsiperheköyhyyttä ja tekee Suomesta energiaköyhyysloukun. – Suomalaiset kotitaloudet joutuvat taloudelliseen ahdinkoon.  Viherverot aiheuttavat kotitalouksille jopa kyvyttömyyttä selviytyä välttämättömistä energiamenoistaan.

Arvoisa puhemies,

hallitus tulee synnyttämään Suomeen laajamittaista energiaköyhyyttä, joka kohdistuu voimakkaasti pienituloisiin ja lapsiperheisiin. Energiaköyhyys on suomalaisille ahdistava loukku, jossa ei ole varaa maksaa nykyisen asuntonsa tai liikennevälineensä energiakustannuksia, mutta ei myöskään varaa uuteen, hiilineutraaliin asuntoon tai esim. sähköautoon.

Mistä ihmeestä lapsiperheet ja ikäihmiset repivät rahat näihin ilmastojohtajuus-ratkaisuihin?

Uudet tulonsiirtokiemurat ja lisäbyrokratia eivät tässä auta. Pian hallitus tulee myös havaitsemaan, että viherveroja kompensoivia tuloverojen alennuksia ei olekaan varaa toteuttaa, kotitalouksien ylivelkaantuminen lisääntyy ja ostovoima heikkenee. -Energiaköyhyysloukku odottaa nurkan takana.

Suomalaisten kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mihin kaikkiin hinnankorotuksiin, pakkotoimiin ja vapauksien rajaamisiin hallitus ryhtyy ilmastojohtajuutta tavoitellessaan.

Arvoisa puhemies, 

Jos me todella haluamme lisää Suomi-vauvoja ja hyvinvoivia perheitä, on elinkustannusten nousu estettävä ja lapsiperhepalveluihin satsattava. -Lisäksi kannattaa lähteä toteuttamaan paria ilmaista keinoa.

Ensinnäkin on tuotava esiin vauvojen hankkimiseen liittyviä hyviä faktoja. Suomi on yksi maailman parhaista maista synnyttää, hoitaa, kasvattaa ja kouluttaa lapsia. Suomessa sattuu parin muun maan ohella vähiten äitiyskuolemia maailmassa, jonka lisäksiSuomi on myös se maa, jossa äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta. Tämä keskustelu voisi osaltaan vakuuttaa äidiksi ehkä haluavia siitä, että Suomessa todellakin kannattaa synnyttää.

Toiseksi suhtautuminen lapsiperheisiin kaipaa kohennusta. Perhemyönteisyyttä on syytä parantaa työssä ja vapaalla. Lapsiperheet eivät ole taakka, ongelma ja naapurin painajainen vaan valtava ilon lähde joita ilman Suomi näivettyy.

Arvoisa puhemies,

olisi suomalaisten tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää, että hallitusohjelma nojautuisi talouden ja arjen realiteetteihin kaikkien, myös lapsiperheitä koskevien tavoitteiden osalta. Siihen, mitä näiden seinien ulkopuolella tapahtuu.

Koska näin ei ole, kannatan edustaja Tavion tekemää epäluottamusehdotusta.

Aihe(et): Kannanotot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *