Julkisten hankintojen läpinäkyvyys ei sulje pois hankintojen ketteryyttä

Julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisisten mielipideosastolla 28.11.2018

Elinkeinopoliittinen neuvottelukunta ELPO otti kantaa (HKu 14.11) Perussuomalaisten muutosesityksiin, joita teimme Hämeenlinnan kaupungin hankintaohjeeseen ja aikaisempaan kirjoitukseeni (HKu 7.11).

Yrittäjäraati ELPO koostuu kaupungin edustajista, yrittäjäyhdistysten puheenjohtajista, MTK:n edustajasta sekä Linnan Kehitys Oy:n edustajista. Konklaavi on varsin politisoitunut.

Kaupungin hankinnat ovat ensi vuonna kokonaisuudessaan noin 250M€. Hankintaosaamisella ja toimintatavoilla on siis kaupungin taloudessa ratkaiseva merkitys. On keskeistä kohdella tarjoajia tasapuolisesti ja läpinäkyvästi. Seudun yrityksiä on osattava hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Hankintojen tehostaminen on erityisen tärkeää – jokainen yhden prosentin säästö hankinnoissa on 2,5M€ puhtaana kaupungin kassaan.

Perussuomalaiset pyrkivät nimenomaan lisäämään kaupungin hankintojen läpinäkyvyyttä ja tasapuolisuutta. Tarvetta tälle on, sillä kenttä kertoo, että hankintoja tehdään liian suppeasta yritysjoukosta, eikä toimintaa koeta tasapuoliseksi. Yrittäjät eivät tuo tätä kritiikkiä julki omilla nimillään, koska silloin voi joutua ns. mustalle listalle.

Esitimme suorahankinnoille hankintarajoiksi 5.000€ (tavara- ja palveluhankinnat) ja 20.000€ (käyttöoikeussopimukset ja rakennusurakat). Esim. Hanselin asiantuntijoiden mukaan alhaiset suorahankintarajat lisäävät tehokkaasti tasapuolisuutta ja läpinäkyvyyttä. Valtiolla on suuria organisaatioita, joissa suorahankintarajat ovat jopa esittämiämme rajoja alhaisempia. Suorahankintarajojen laskeminen helpottaa myös pienimpien tarjoajien osallistumista tarjouskilpailuihin.

ELPOn väite siitä, että esittämämme yli 2.000€:n hankintoja koskeva perusteluvelvollisuus lisäisi byrokratiaa merkittävästi, on perusteeton. Esityksemme tarkoitti vain sitä, että näistäkin hankinnoista olisi tehty muutamalla selkeällä lauseella perusteltu julkinen päätös. Perusteluvelvollisuuden koskeminen vasta yli 5.000€ hankintoja 2.000€:n sijaan tarkoittaa sitä, että kaupunki tekee n.18 M€ edestä hankintoja ilman perusteluja (2016 taso).

On hienoa, että ELPO on huolissaan lillukanvarsista ja byrokratiasta. ELPO voisikin kantaa kortensa kekoon esittämällä, miten kaupunki pääsee eroon yli 20.000 kappaleesta alle 100€:n laskua. Lisäksi ELPO voisi esittää konkreettisia toimenpiteitä, joilla kaupungin hankintojen läpinäkyvyyttä ja tasapuolisuutta voitaisiin lisätä ja korruptioriskiä vähentää.

Lulu Ranne (PS),
kaupunginhallituksen jäsen

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *