Johtamisen ja talousosaamisen puutteet kostautuvat kriisissä

Julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 13.5.2020

Tehtävämme on pitää kuntalaisten peruspalvelut tarjolla, talous terveenä ja kaupunki siten vetovoimaisena. 

Kaupungin taloutta on kuitenkin hoidettu ylimielisesti. Kasvua on haettu höpöhankkeista, hinnasta ja varoituksista piittaamatta. Rahaa kaupunkiin on kyllä tullut – vuosina 2009 – 2019 Hämeenlinnan tulot kasvoivat 27 %. Lisäksi Tekme ja Työterveys on myyty, HAMK yhtiöitetty ja sähkölaitosrahojen tuotot poltettu. Veroja, maksuja ja tonttivuokria koroteltu. Silti talous on kuralla, velka tuplaantunut, eikä mikään riitä.

Ylimielisyys on tähän asti estänyt talouden tervehdyttämisen. Henkilöstömenojen pysyessä vuodesta 2009 lähes ennallaan, pidetään yhtäällä liikaa väkeä täydellä palkalla, kun toisaalla huutava pula tekijöistä aiheuttaa pahoinvointia ja lisäkuluja. Muutosjäykkyys yhdistettynä ideologiaan on samalla johtanut palveluostojen räjähdysmäiseen kasvuun yli puolella.

Heikko johtajuus ja talousosaaminen sekä strategian sanahelinän tyhjyys paljastuvat nyt, kun koronan myötä johdon asenne vaihtui viikoissa ylimielisestä toriparkin ajamisesta paniikkiin.

Höpöhankkeita ja palveluostojen kalleutta ollaan nyt ulosmittaamassa henkilöstön ja asukkaiden selkänahasta. ”Selviämme tästä yhdessä” kuulostaa tyhjältä, kun osalta työntekijöitä uhataan keskeyttää palkanmaksu. Vuodesta 2017 kehutut kaupungin arvot ja toimintakulttuuri vaihtuivat lennosta tasapainotuspykälän ukaasiksi ”Toimintakulttuurin on yksinkertaisesti muututtava kaikilla tasoilla.” Tosiasiassa taso, joka lähinnä kaipaa muutosta ja kehittymistä on kaupungintalon ylin kerros.

Tämä itse sytytetty tulipalo on mahdollista myös sammuttaa todella väärin. Oikein se voi tapahtua vain Kuntalain mukaisesti laatimalla uusi strategia kuntalaisia kuunnellen ja heidän perustarpeensa huolellisesti priorisoiden. Säästötoimet on toteutettava rakentavassa yhteistyössä henkilöstön, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Ei uhoten rahaohjaukseen siirtymisellä.

Oleellisinta on oikeudenmukaisuus asukkaita ja henkilöstöä kohtaan. Väärin kohdeltuina he eivät jää Hämeenlinnaan maksamaan kohtuuttomiksi mieltämiään veronkorotuksia.

Erityisesti kriisin aikana on tärkeää, että kaupunkia johdetaan edestä ja näytetään esimerkkiä. Johto ei saa vaatia muilta uhrauksia tinkimättä omista eduistaan. Siksi luovun omista kaupungin luottamuspalkkioistani touko-kesäkuulta. Haastan samalla muun virka- ja luottamushenkilöjohdon osoittamaan oman solidaarisuutensa kaupungin työntekijöille.

Tästä on mahdollista selvitä vain kuntalaisten tuki ja luottamus ansaiten.

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *