PS-ryhmäpuhe Hämeenlinnan budjettivaltuustossa 11.11.2019

Rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja yleisö,

aloitan tämän puheen vihapuheella.

Vihaisilta ja petetyltä, kaikenikäisiltä asukkailta saamillani viesteillä, joita tulee nyt enemmän kuin koskaan. Lukuisat asukkaat ovat väsyneitä, vihaisia ja pettyneitä. He eivät enää luota siihen, että arki sujuisi ja peruspalvelut pelaisivat. He ovat vihaisia siitä, että he joutuvat jatkuvasti pelkäämään lähikoulun, -päiväkodin tai terveyspalvelujen katoamisen puolesta. He ovat vihaisia siitä, että he joutuvat elämään jatkuvassa epävarmuudessa, joka johtuu kaupungin taloudenpidon heikkouksista. Pelkäämään, että Toriparkki, Areena tai joku muu uusi höpöhanke vie verorahat ja peruspalvelut. Ovat huolissaan omien rahojensa riittävyydestä arjessa. Palvelumaksuista ja veronkorotuksesta.

Tämä vihainen palaute on otettava tosissaan.


Meidän velvollisuutemme on johtaa kaupunkia ja ratkaista kaupungin ongelmia niin, että asukkaat voivat keskittyä rauhassa omaan elämäänsä. Että kaikenikäisten asukkaiden arki olisi sujuvaa ja turvallista. Elämisen kustannukset kohtuullisia ja perus- ja lähipalvelut toimivia. Että päiväkodit ja koulut tukisivat perheiden hyvinvointia ja arkea. Että työmatkaliikkuminen hoituisi suht hyvin ja asuinympäristökin olisi mukava ja turvallinen.

Nyt kuitenkin Hämeenlinnan arki järkkyy. Ja se järkkyy jatkossa entistä pahemmin. Siitä pitävät hyväksytty talouden tasapainottamisohjelma ja veronkorotuspäätös huolta. Sujuvan ja kohtuuhintaisen arjen edellytykset ja kaupungin todellinen elinvoima heikkenevät. Tasapainottamisohjelma tarkoittaa monessa kohtaa sellaisia heikennyksiä kaupunkilaisten perus- ja lähipalveluihin, ettei tämä kaupunki niillä tervehdy.

Surkeaa talouspolitiikkaa yritetään paikata heikentämällä kaupunkilaisten ydinpalveluita. Jälleen kerran. Tämä on vastuutonta ja lyhytnäköistä.

Olen todennut vähintäänkin viidessä budjettivaltuustopuheessani, ettei kaupungilla yksinkertaisesti ole varaa jatkaa samalla vanhalla tiellä, jos haluamme hoitaa velvollisuutemme kunnolla ja ajaa kaupunkilaisten etua. Taloutta on sopeutettava nykyisen kokoisen kaupungin elämään. Asukkaita karkottavat peruspalvelujen heikentäminen ja verojen korottaminen on pysäytettävä.

Tehtävä on äärimmäinen vaikea, sillä taloustilanne kriisiytyy lähivuosina edelleen. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton, mutta siinä onnistuminen edellyttää tosiasioiden myöntämistä ja hyväksymistä.

Niin kuin talouden tasapainottamispuheessani totesin, on Hämeenlinna ollut kroonisessa talouskriisissä ainakin vuodesta 2009. Toistan vielä sanomani vielä kerran

Tänä aikana verot ja maksut ovat nousseet, alijäämät ovat palanneet entistä suurempina kikkailujen ja satunnaisten erien jälkeen, velkataakka on paisunut ja niin on korjausvelkakin. Yhä enemmän oppilaita on väistössä niin, että jo väistötilatkin alkavat hapantua ja aiheuttaa oireita. Lähes kaikki myytävä on myyty.

Meillä ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin pistää hyvä ja sujuva arki ykköseksi tai muuten karkotamme asukkaita ja menetämme vetovoimaa. Talous on saatava tasapainoon ja vuosikate sellaiseksi, että se riittäisi nettoinvestointeihin ja vältyttäisiin lisälainoilta. Kaupungin on järkeistettävä koko kaupunkikonsernia ja sen kulurakennetta. Budjettipäätösten oltava sellaisia, joilla estetään ja ennaltaehkäistään tulevia menojen kasvua. Tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia, mutta ne eivät saa heikentää kaupunkilaisten arjen sujuvuutta.

Konsernirakenneuudistus on käynnistettävä uudelleen. Pysäköintitragedia on lopetettava. Toriparkki on torpattava lopullisesti. Pysäköinti Oy:n on ajettava alas ja siirrettävä kaupungin taseeseen. Julkisen rahan vilauttelu Areena-investoinnin vikittelyssä on lopetettava. Kaupungin tulee päättää ratayhtiön ja ASSI-sairaalan investointirahoista erikseen, vasta kun niiden aika on. Tällöinkin on oltava erityisen tarkka ratayhtiöihin sijoittamisessa. Sinne upotettavalle kuntarahalle ei välttämättä saa koskaan vastinetta.

Kunnan vapaaehtoisen toimialaan liittyviä tehtäviä on rajoitettava rajusti. Ne eivät saa jatkossa kasvattaa kaupungin velkaa ja käyttötalouden menoja. Päätöksiin höpöhankkeista, kehittämissuunnitelmista ja -prosesseista, jotka estävät kunnan lakisääteisten tehtävien hoitamista ei tule tehdä. Sillä näitä päätöksiä seuraavat AINA leikkaukset kunnan lakisääteisestä toimialasta.

Lakisääteisiin tehtäviin on sen sijaan satsattava. Monimuotoista lähipalveluverkkoa on kehitettävä asukas- ja palvelunäkökulma edellä. Täällä on turvattava Suomen terveellisimmät ja turvallisimmat päiväkodit ja koulut. Perustasoiset puitteet, joissa on hyvä leikkiä, kasvaa, oppia, opettaa ja tukea. Hengittää ja kehittää.


Tulemme esittämään talousarviopykälässä todellisia muutoksia, joilla sekä turvataan nyt uhan alla olevia peruspalveluita, että parannetaan kaupungin taloutta pysyvästi. Esityksemme sisältää 3,533M€ säästöt käyttömenoista ja 8,4M€ säästöt investoinneista sekä 0,55 M€ erillisen sijoituksen tulevaisuuteen. Nämä ovat ensimmäisiä pieniä askelia kohti kestävää kuntataloutta.

Totesin kaksi vuotta sitten budjettipuheessani, että Perussuomalaisten mielestä Hämeenlinnan parasta vetovoimaa olisi se, että täällä voisi elää Suomen parasta arkea. Kaupunki, jonne jäädään, koska täällä on niin hyvä elää. Jäädään, vaikka työt siirtyisivät tai elämäntilanne muuttuisi.

Olemme tällä hetkellä kaukana tästä tavoitteesta. Asukkaiden arjen kurjistaminen ja kallistaminen on lopetettava.

Parhaan hämäläisen arjen rakentaminen on aloitettava. Tosissaan. 

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *