Hallituksen 12.3 määräämät koronaepidemian rajoitustoimet olivat alimitoitettuja

Julkaistu Itä-Hämeessä 17.3.2020

Kirjoittaessani tätä sunnuntai-iltana, Suomi on siirtynyt koronaviruksen leviämisessä uuteen vaiheeseen. Tartunnat ovat neljässä päivässä nelinkertaistuneet 241 tapaukseen THL 15.3). Norjan, Ruotsin ja Tanskan tartunnat moninkertaistuivat muutamassa päivässä lähes 1.000 tapaukseen kussakin. Muuta Eurooppaa seuraten tartuntojen määrä tulee jatkossa kaksinkertaistumaan jopa vain 2-6 päivän välein.

Lukiessanne tätä tiistaina testattuja tartuntoja voi Suomessa olla 400 – 500, todellisuudessa enemmän, koska testausta on rajoitettu.

Suomessa on nyt luovuttu tartuntaketjujen selvittämisestä. Yhdistelmä, jossa testaukset rajataan oireellisiin ja sote-henkilöstöön eikä ihmisten kohtaamista ja liikkumista maan sisällä ja rajojen yli juurikaan rajoiteta, on tuhoisa. Virus ei ehkä ole vaarallinen lapsille, mutta he levittävät sitä tehokkaasti päiväkodeissa ja kouluissa.

Oireettoman oloinen ihminen voi levittää tartuntaa 2,5 – 3 päivää ennen oireita. Jokaisen tartunnan saaneen arvioidaan tartuttavan 2,3 muuta. Mikäli epidemia saisi rajoituksetta levitä näin, se ylittäisi nopeasti sairaaloidemme kapasiteetin. Näin kävi Italiassa, jossa jo yli 1.800 ihmistä on kuollut, joista pelkästään sunnuntaina 368. Hoitoa ei enää riitä kaikille.

Koska koronavirus on uusi, sen käyttäytymistä ei tarkasti tunneta. Vanhat toimintamallit eivät välttämättä päde sellaisenaan. Koska epidemia on Aasiassa paljon edellä meitä, sieltä on saatu jo kokemuksia ja tutkittuakin tietoa. Laajamittainen testaaminen, massiiviset karanteenit ja liikkumisrajoitukset sekä sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset varhaisessa vaiheessa ovat olleet keskeisiä keinoja epidemian hidastamisessa.

Avainasia on toimenpiteiden aloittaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Epidemiaa ei voida estää, mutta jokainen havaittu ja estetty tartunta hidastaa epidemian edistymistä ja laskee sen huippua. Tämä on elintärkeää kerralla hoitoa tarvitsevien määrän pitämiseksi hallittavana. Tämä säästää henkiä.    

Kun Etelä-Korea on testaamalla 10.000 ihmistä päivässä saanut tartunnat kuriin, Suomessa testataan vain vakavasti oireilevat ja sote-henkilöstö. Puheissa kaikkeen valmistautuneen Suomen testauskapasiteetti onkin osoittautunut täysin riittämättömäksi. Siksi nopeat eristämistoimet ovat entistäkin tärkeämpiä.

Norjassa maan hallitus päätti 12.3. käytännössä sulkea maan. Tanska on tehnyt samoin. Espanja asettaa ulkonaliikkumiskieltoja. Useat Euroopan maat sulkevat rajansa tai asettavat maahantulorajoituksia. USA kielsi lennot Euroopasta. Suomi ei tee juuri mitään näistä.

Vaaditut toimet voivat vaikuttaa kovilta, mutta ovat perusteltuja, sillä joka ikinen päivä viivyttelyä vaikuttaa merkittävästi tartuntahuipun korkeuteen ja maksaa ihmishenkiä sairaanhoidon kapasiteetin loppuessa. Kiinasta on simulointituloksia, joiden mukaan jokainen viikko, jolla eristämistoimia olisi aikaistettu, olisi laskenut tartuntahuippua kymmeniä prosentteja.

Suomen hallituksen 12.3. päättämät toimet ovat käsittämättömän alimitoitettuja. Ei ollut mitään järkeä jättää tekemättä toimenpiteitä, joihin joudutaan joka tapauksessa muutamaa päivää myöhemmin. Johtajuuden puuttuessa yksilöt ja alatason organisaatiot joutuvat ottamaan vastuuta kukin omalla tavallaan, epäyhtenäisesti.

Vahinko on nyt jo tapahtunut. Hallituksen päättämättömyyden hinta tullaan laskemaan ihmishengissä.

Aihe(et): Kannanotot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *