Ex-kansanedustajien hillopurkki kiinni

Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 19.3.2018.

Suomessa on tällä hetkellä puoli miljoonaa eläkeläistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Eläkeläisten ostovoima heikkenee edelleen ja tavalliset palkansaajat osallistuvat koko ajan hallituksen kiky-säästöjen toteuttamiseen. Ex-kansanedustajat elävät kuitenkin täysin erilaisessa maailmassa kuin tavalliset suomalaiset ja herkuttelevat hillolla.

Eduskunnassa käytiin torstaina 15.3. lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista. Kyse on siis poskettoman kokoisesta etuudesta, jota eduskunnasta pudonnut tai pois jäänyt kansaedustaja voi nostaa iästä ja varallisuudesta riippumatta. Etuus koskee kansanedustajia, jotka ovat aloittaneet eduskunnassa ennen vuotta 2011 ja hoitaneet tehtäviään vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke on kansanedustajilla jopa 4000 € / kk ja entisillä ministereillä 6000 € / kk. Tämä etuuden päälle saa rauhassa nostaa esim. rajattomasti pääomatuloja. Täysin työkykyiset ex-kansanedustajat voivat siis jättäytyä veronmaksajien elätettäväksi, jos haluavat. Kanta-Hämeessäkin yksi vihreä ex-kansanedustaja nostaa julkisten tietojen mukaan sopeutumiseläkettä. Vertailun vuoksi voi todeta, että naisten keskieläke on noin 1450 € / kk ja esim. lastentarhaopettajan keskipalkka 2 300 € / kk. Tavallisen suomalaisen eläkeläisen ja palkansaajan näkökulmasta onkin käsittämätöntä, että pitkän työuran aikana kertynyt eläke tai kokopäivätyön palkka jää huomattavasti alle kansanedustajien etuuden.

Veronmaksajat joutuvat siis pahimmassa tapauksessa elättämään parhaassa työiässä ja -kunnossa olevia ex-kansanedustajia vuosikausia. Hallituspuolueet eivät ole toistaiseksi ottaneet virallista kantaa tähän perusteettomaan ja kohtuuttomaan etuuteen.

Perussuomalaiset Naiset kannattavat yksimielisesti suomalaisten oikeustajun vastaisen ex-kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamista.

Lulu Ranne,
2. vpj. Perussuomalaiset Naiset ry

Aihe(et): Kannanotot, Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *