Akava Worksin arviointiraportti ”EU-jäsenyyden vaikutukset Suomen makrotalouteen” on poliittinen tilausmielipide

Oxford Economicsin saaman toimeksiannon poliittinen motivaatio käy selväksi heti raportin yhteenvedossa. Raportti on laadittu, koska Perussuomalaiset. Ei siis suinkaan Suomen EU- ja EMU- eli eurojäsenyyden vaikutusten objektiiviseksi arvioimiseksi.

Raportti on kokonaisuudessaan sekava kooste määrällisten tutkimusten laadullista meta-analyysiä. Aineistoon liittyy useita heikkouksia.

Ensimmäinen aineiston heikkous on selkeä unioni- ja euromyönteinen puolueellisuus. Objektiivinen tutkimus edellyttäisi myös kriittisten näkökulmien huomioimista.

Toiseksi pääosa aineistosta on ajalta ennen eurokriisiä ja jopa ennen vuosien 2007-2008 finanssikriisiä. EU:n ja eurojärjestelmän ongelmat tulivat ilmi etenkin eurokriisissä, ja tämä olisi pitänyt huomioida tutkimuksessa laajasti. Ne vähintäänkin nollasivat siihen asti mahdollisesti saavutetut hyödyt.

Kolmanneksi raportti nojaa vahvasti ekonometrisia malleja käyttäneisiin tutkimuksiin. Ekonometria perustuu paljolti datasta löytyvien riippuvuussuhteiden analysointiin. Riippuvuussuhteet eivät kuitenkaan vielä tarkoita syy-yhteyttä. Mallien todistusvoima on heikko ja arvailujen varassa. 

Arviointiraportin kuolemansynti on kuitenkin se, mitä siinä EI ole.

Raportissa ei lainkaan huomioida Euroopan Keskuspankin EKP:n jättiläismäistä määrällistä elvytystä, eikä eurotalouksien valtavaa epätasapainoa. EKP on syytänyt markkinoille pelkästään vuoden 2014 jälkeen yli 2.400 miljardia euroa. Tällä rahalla ja pääosin Saksan ylijäämällä rahoitetaan pääomapako EU:n etelästä. Tällä hetkellä käytännössä Saksa, Luxemburg, Hollanti ja SUOMI rahoittavat koko muun euroalueen kauppataseen alijäämät. Kesäkuussa em. maiden saatavat olivat 1266,3 miljardia euroa, josta Suomen osuus oli 68,9 miljardia. Se on lähes 30% Suomen BKT:sta ja rahaa, joka Suomelta jää saamatta, jos euroalue hajoaa.

Euron ja Eurostoliiton tulee kaatamaan Italia tai ns. PIIGS-maat (Portugali, Irlanti, Italia, Kreikka ja Espanja). Niiden kannattaa nyt vinguttaa EKP:n tili tappiin ja sitten häipyä, pohjoisen jäädessä vastaamaan taloussotkuista ja veloista. Ensimmäinen eurosta lähtijä hyötyy eniten.

Euron karua tarinaa on hyvä kuvata lainauksella HBO:n Chernobyl -sarjasta: ”Jokainen kertomamme valhe kerryttää velkaa totuudelle. Ennemmin tai myöhemmin tuo velka maksetaan.”

Euro on valhe, jonka velka lankeaa pian maksuun. Tämä totuus jää raportista kokonaan pois.

Aihe(et): Kannanotot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *