20.4.2020 Kirjallinen kysymys Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämän kehitysrahoituksen häiriötilanteissa muuttamisesta tappioita korvaavaksi tueksi

Eduskunnan puhemiehelle,

Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämää liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa ei saa kohdentaa yrityksille koronaepidemiasta aiheutuneiden tappioiden, rästien tai menetetyn myynnin kattamiseen tai niiden jäljellä olevan perusliiketoiminnan menojen kattamiseen.

Alla nostoja Business Finlandin ohjeista siitä, MIHIN RAHOITUSTA EI VOI KÄYTTÄÄ

  • Menetetty kassavirta ja operatiiviset palkkakulut
  • Olemassa olevan toiminnan suoraviivaista toimeenpanoa
  • Operatiivisen tuotantotoiminnan kustannuksia
  • Liiketoiminnan häiriöistä aiheutuvien tappioiden kattamiseen.

Esim. yksinyrittäjille annettava 2.000 € summa on nimenomaan käytettävä liiketoiminnan kustannuksiin.

Esim. 125.000 euron hankkeeseen 100.000 € tukea saaneen yrityksen on rahoitettava jotenkin 55.000 € hankkeen aikana ennen lopputilitystä. Ennen hanketta ja sen aikana perusliiketoiminnasta syntyneitä kustannuksia, rästejä ja tappioita ei siis voida kattaa, jolloin hankkeen jälkeen esimerkkiyrityksen tulopuolella on 100.000 € ja menopuolella 125.000 € + perusliiketoiminnan menetykset, rästit ja tappiot. Tätä eivät pk-yritykset yksinkertaisesti kestä.

On erittäin suuri ja todellinen riski sille, että huomattava osa huhti-toukokuussa tukiennakoita nostavista yrityksistä menee rahojen loppuessa heinä-elokuussa nurin ennen kuin hanke ehtii tuottaa katetta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaankin nyt yrityksille uudenlaista suoraa tukea jonkinlaisena kompensaatiomallina yrityksille koronaviruksen vuoksi koituneista tappioista (HS 17.4.2020).

Nyt on kiire. Nopeimmin yritysten tilannetta helpottava tapa olisi muuttaa Business Finlandissa ja ELY-keskuksissa haettavana olevat ja myös jo myönnetyt tuet työ- ja elinkeinoministeriön pohtimaksi suoraksi kompensaatioksi tappioista. Tuen saisi käyttää vapaasti pl. voitonjako.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin aiotte ryhtyä pk-yritysten koronaepidemiasta aiheutuneiden menetysten suoraksi kompensoimiseksi, esimerkiksi muuttamalla Business Finlandissa ja ELY-keskuksissa haettavana olevat ja myös jo myönnetyt tuet suoraksi kompensaatioksi tappioista?

Aihe(et): Päätöksenteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *