Asukkaat ensin (ja pulinat pois)

Julkaistu Hämeen Sanomien vierailija-palstalla 15.5.2016

Kaupunkilaisilta on tullut viime kuukausina entistä enemmän huolestuneita yhteydenottoja.  Päätöksenteko haisee yhä useampien asioita seuraavien asukkaiden mielestä pahasti. Mitta näyttää täyttyvän erityisesti sen osalta, millä tavalla kaupungin asioita valmistellaan ja miten niistä päätetään. Kummalliset halut ohittavat liian usein arjen tavalliset tarpeet. Asukkaiden huolia sivuutetaan, epäkohtiin ei puututa, eikä todellisia vaikutusmahdollisuuksia anneta.  Yksittäisiä ihmisiä uuvutetaan byrokratian rattaissa niin, etteivät he jaksa taistella edes omien perusoikeuksiensa puolesta. Aktiivisia ja oma-aloitteisia asukkaita ei arvosteta riittävästi. Yrittäjäpiireissäkin ollaan huolissaan. Kaupungissa jo toimivat yrittäjät kokevat itsensä liian usein laiminlyödyiksi. Kaupunkiin kun on yritetty saada lisää ”pöhinää” keinoilla, jotka liian harvoin edistävät tai edes ylläpitävät nykyisten yritysten toimintaedellytyksiä.

Mitä kaupunkilaiset oikeasti haluavat?

Kaupunkilaiset eivät kaipaa pilvenpiirtäjiä tai lisää sirkushuveja. Tänne kaivataan turvallisuutta, inhimillisyyttä ja mahdollisuutta vaikuttaa peruspalveluihin ja elinympäristöön. Suurin osa asukkaista haluaa myös kantaa kortensa kaupungin kekoon kukin omalla tavallaan. Halutaan kaupunki, jossa asukkaita arvostetaan, heitä palvellaan ja kannustetaan auttamaan itseään ja kanssaihmisiään. Julkisten rakennusten, kuten koulujen, ei tarvitse olla hulppeita ja ”maan parhaita”. Riittää, että on turvalliset ja terveelliset tilat. Suomalaiset opettajat kyllä hoitavat työnsä ammattitaidollaan, kunhan vain saavat hengittää puhdasta ilmaa. Ei siis haluta ylellistä vaan viihtyisää ja turvallista.

Yrittäjät taas kaipaavat tasapuolista kohtelua. Kaikille yrityksille on tarjottava yhtäläisesti edellytyksiä sijoittua kaupunkiimme, toimia markkinoilla ja osallistua julkisiin hankintoihin sekä menestyä. Ketään ei saa suosia muiden kustannuksella. Tyytyväiset, kaupungissamme jo toimivat yrittäjät, jotka kertoisivat julkisuudessa positiivisia asioita täällä yrittämisestä, olisivat Hämeenlinnalle vetovoimatekijä vailla vertaa. Työpaikkojakin syntyisi lisää, kun hyvä lähtisi kiertämään.

Mitä esimerkiksi pitäisi tehdä?

Kaupunkilaisten edun on oltava johtotähtenä kaikessa päätöksenteossa. Keskeistä siinä ovat paitsi avoimuus ja tiedolla johtaminen, myös todellinen osallisuus ja vaikuttaminen. Asukkaankokoisten asioiden ”ohituskaista” olisikin syytä ottaa käyttöön kaikessa päätöksenteossa. Jos ja kun asukkailta tulee pieniä, mutta tärkeitä ja tarpeellisia ehdotuksia kaupungin kohentamiseksi, on ne voitava käsitellä ja toteuttaa ilman turhaa virkamiespallottelua ja byrokratiaa.

Kaupungin on myös osattava tuoda asukkaille tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa. Esimerkiksi Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto on merkittävä yhteinen asia, josta halutaan pitää huolta ja nauttia. Kaupunkipuistomme onkin valioyksilö, jota tullaan ihailemaan jopa maapallon toiselta puolelta.  Nyt puistoa nakerretaan monelta suunnalta, vaikka kaupunki on juuri päättänyt laajentaa sitä. Esimerkiksi Aulanko ja Verkatehtaan alue kuuluvat jo puistoon ja silti näillä alueilla on jo tapahtumassa tai suunnitteilla muutoksia, jotka uhkaavat niiden omaleimaisuutta ja kauneutta. Aulangon maisemaan rustattu Hugo-park tai Verkatehtaan rantapuistoon suunniteltu Paviljonki-möhkäle eivät kaupunkipuistoon sovi. Järkevämpää olisi etsiä seikkailuradalle sopivampi paikka muualta ja hyödyntää kaupungin liikuntatiloja yleisötilaisuuksissa niin, ettei rumasta ja kalliista Paviljongista tarvitsisi edes haaveilla. Ympäristöministeriö on joka tapauksessa otettava tiiviisti mukaan kaupunkipuistoa koskevaan suunnitteluun. Kaikissa investoinneissa, myös puiston laajentamisessa, on lisäksi arvioitava ennalta taloudelliset, ympäristölliset ja hyvinvointivaikutukset. Kaupungilla ei kerta kaikkiaan ole enää varaa investointeihin, jotka lisäävät käyttömenoja, eivätkä maksa itseään pian takaisin.

Hämeenlinna kyllä selviää ja menestyy tulevaisuudessa. Se edellyttää kuitenkin sitä, että kaupunkiamme kehitetään yhdessä kaikkien kaupunkilaisten kanssa eikä vain harvojen ja valittujen. Hämeenlinnan kehittämisen kirkkaaksi johtotähdeksi onkin nostettava asukkaiden etu.

 

Aihe(et): Kannanotot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.
Jaa Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *